jozef kubin
1. oturum
Jozef Kubin, 1979’da lisans, 1982’de deprem mühendisliği alanında yüksek lisans derecelerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Yurt içi ve yurt dışında çok sayıda kamu kurumu ve özel kuruluşa danışmanlık ile tasarım hizmetlerini vermektedir. Dünya Bankası, Avrupa Komisyonu, EuropeAid, TÜBİTAK ve Türkiye’nin çeşitli bakanlıkları gibi ulusal ve uluslararası kuruluşlar için çok sayıda araştırma ve geliştirme projesini tamamlamıştır. Türkiye Deprem Yönetmeliği Hazırlama Komitelerinde yer almıştır. Ayrıca, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ndeki DMAM (Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi) için Türkiye’de yaygın olarak kullanılan güçlendirme – rehabilitasyon metodolojilerinin geliştirilmesi çalışmalarına katılmıştır. Aynı zamanda, yapı mühendisliği yazılımı ProtaStructure’ın geliştirme ekibini yönetmektedir.
Halit Cenan Mertol, Lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde 1999 yılında tamamlamıştır. 2002 yılında yine aynı üniversitede İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Mekaniği Anabilim Dalı’nda Prof. Dr. Tuğrul Tankut danışmanlığında gerçekleştirmiştir. Doktora çalışmaları için 2002 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmiştir. Kuzey Karolina Devlet Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde Prof. Dr. Sami Rizkalla danışmanlığında 2006 yılında doktora çalışmalarını tamamlayan Mertol 2007 yılının ortalarına kadar aynı üniversitede doktora sonrası çalışmalarına (post-doc) devam etmiştir. 2007 yılında Türkiye’ye dönerek Yüksel Proje Uluslararası A. Ş.’de çalışmaya başlamıştır. 2008 yılından bu yana Atılım Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
Halit cenan mertol
2. oturum
İSMAİL ÖZGÜR YAMAN
3. OTURUM
Dr. İsmail Özgür Yaman ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden 1993 ve 1995 yıllarında lisans ve yüksek lisans derecelerini aldıktan sonra 2000 yılında ABD’de Wayne State Üniversitesi’nde beton malzemesinin dinamik simülasyonu alanındaki çalışmasıyla doktora derecesine hak kazanmıştır. 2003 yılında Yardımcı Doçent olarak göreve başladığı ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Malzemeleri Laboratuvarı’nda halen Profesör olarak akademik faaliyetlerine devam etmektedir. Yapı malzemeleri alanında ağırlıklı olarak çimento ve beton üzerine çalışmalar yapan Dr. Yaman’ın başlıca araştırma konuları arasında betonda tahribatsız muayene yöntemlerinin kullanımı; kendiliğinden yerleşen beton, silindirle sıkıştırılmış beton ve lifli beton gibi beton teknolojisindeki gelişmeler ile beton yol yapım teknolojileri sayılabilir. Bu konularda 100’ün üzerinde ulusal ve uluslararası yayını bulunan Dr. Yaman, İMO, TÜBİTAK, TÜRKÇİMENTO, THBB, gibi ulusal mesleki ve araştırma kurumların yanısıra, TRB ve EUPAVE gibi uluslararası kurumlarda çeşitli görevlerde bulunmuştur. 2015-2018 yılları arasında İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanlığı görevinin yanısıra, 2006-2008 yılları arasında disiplinlerarası Çimento Mühendisliği lisansüstü programının kurucu başkanlığını da üstlenmiştir.
Doç. Dr. Çağla Meral Akgül, ileri malzeme sentezi ve karakterizasyonu konusunda uzman olup yapılı çevrede verimli kullanım için sürdürülebilir, dayanıklı ve çok işlevli inşaat malzemelerinin geliştirilmesine odaklanmaktadır. Doktorasını Kaliforniya Üniversitesi – Berkeley’de tamamlamıştır. Halen Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde Doçent olarak görev yapmaktadır. Son beş yıl içerisinde odaklandığı araştırma alanları 3 boyutlu beton yazım süreçlerinin geliştirilmesi, yapılı çevrede termal enerji depolama ve nötron kalkanlama kompozitlerinin geliştirilmesidir.
ÇAĞLA MERAL AKGÜL
4. OTURUM
y. cengiz toklu
5. oturum
Y. Cengiz Toklu, ODTÜ ve Fransa’da Pierre et Marie Curie Üniversitesi mezunudur. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve çevre yolları, Yeni Galata Köprüsü, İzmir-Çeşme ve İzmir-Aydın otoyolları, Ankaray gibi projelerde üst düzey yönetici ve denetleyici olarak görev almıştır. ODTÜ’den başlayarak çeşitli üniversitelerde öğretim üyesi, bölüm başkanı, ve dekan olarak üstlendiği görevler sırasında da önemli bilimsel çalışmalar yürütmüştür. Dr. Toklu’nun ileri sürdüğü Enerji Enküçüklemeli Sonlu Elemanlar Yöntemi (EESEY) bilinen klasik yöntemin sınırlarını çok ilerilere taşımıştır. Sezgisel algoritmaların mühendisliğe uygulamaları konusunda yaptığı çalışmalar arasında çizelgeleme problemlerinin kısıtlamalar içinde çözümü, katmanlı yöntemle yapımda en uygun güzergahın seçimi, yapıların tasarımında en uygun kesitlerin otomatik gruplamayla seçimi ve akıllı yapı tasarımı vardır. Halen The Moon Society adlı kuruluşun yönetim kurulunda olup Amerikan İnşaat Mühendisleri Birliği’nin Havacılık ve Uzay bölümünün üyesi olarak NASA ile beraber yürütülen projelerde görev almaktadır. Dr. Toklu, çalışma arkadaşlarıyla birlikte, Türkiye’yi ay toprağı benzeri üretmekte 10. ülke yapmayı, Çinlilerin çok yakında getirmiş olduğu ay toprağının da benzerini yapan ilk ve tek grup olmayı başarmıştır.
Prof. Dr. Berna Unutmaz, Ortadoğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora eğitimlerini/çalışmalarını tamamlamıştır. Ayrıca, doktora çalışmaları sırasında University of California Davis’de araştırmacı olarak bulunmuştur. 2002-2009 yılları arasında ODTÜ’de araştırma görevlisi, 2009-2014 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak görev yapmıştır. 2014 yılından itibaren de Hacettepe Üniversitesi’nde çalışmalarına devam etmektedir. Araştırmaları arasında 1-2 ve 3 boyutlu dinamik zemin davranışı; sıvılaşma analizleri, bina-zemin etkileşimi; tünel, bina, taş kolon, kazık vb. yapıların dinamik davranışları; sığ ve derin temeller, zemin-yapı sistemlerinin dinamik sayısal analizleri vb. konular bulunmaktadır. Prof. Dr. Berna Unutmaz’ın bugüne kadar yayınlanmış 16 adet SCI indekslerinde yer alan makalesi, çok sayıda bildirisi ve teknik raporları bulunmaktadır. Akademik çalışmalarının yanı sıra çeşitli projelerde danışmanlık görevlerini de sürdüren Prof. Dr. Berna Unutmaz, zemin mekaniği, deprem mühendisliği, geoteknik mühendisliği alanlarında yapılan ulusal/uluslarası konferanslarda bilim kurulu üyeliği, düzenleme kurulu üyeliği vb. görevlerde bulunmaya devam etmektedir.